Meer over de Kempische bouwstijl

Kempische bouwstijl is een architectuurstijl dat zijn oorsprong vindt in de Kempen in België. In Nederland wordt deze architectuurstijl als een nieuw genre beschouwd. Deze stijl is gebaseerd op de authentieke woningbouw in het Vlaamse Kempenland.

De woningen zijn voorzien van natuurlijke materialen, afgeronde ornamenten en een rustgevende sfeer. Om de authentieke identiteit van de woning in de Kempische stijl te benadrukken, wordt er gebruik gemaakt van materialen als oude balken, blauw gesmoorde of oranje dakpannen met bijpassende oude of verouderde stenen, stalen en houten kozijnen met een speciale profilering, Louvre luiken en specifieke dakkapellen. De woningen in de Kempische bouwstijl gaan feilloos op in de natuur. De woningen in de Kempische bouwstijl gaan feilloos op in de natuur. 

 

De authentieke bouwstijl

Bij de woningen in deze karakteristieke bouwstijl lijkt het alsof de woning al jaren oud is en alleen her en der gemoderniseerd is. Om ervoor te zorgen dat het lijkt alsof de woning er al jaren staat, word ervoor gekozen om oude en gebruikte materialen toe te passen of materialen toe te passen die deze verouderde uitstraling hebben. Zo zijn er diverse beeldbepalende kenmerken binnen deze bouwstijl terug te vinden en is het zo veel mogelijk toepassen van natuurlijke materialen een belangrijk onderdeel. Bovendien wordt er tijdens de bouw veel aandacht besteed aan details.

De combinatie van gebruikte materialen en details geven de woning een historische uitstraling. Ondanks de authenticiteit kan een woning die in deze stijl wordt gebouwd, van alle moderne gemakken worden voorzien. Dit ziet u onder andere terug in de stalen ramen, natuurstenen deuromlijstingen en ossenogen. Dankzij het authentieke materiaalgebruik en de aangename warme uitstraling wint de Kempische bouwstijl steeds meer terrein.


De kenmerken van de Kempische bouwstijl

-De authentieke bouwwijze;
-De combinatie van kempische houten en stalen kozijnen;
-Het gebruik van ontbrekende overstekken;
-Dakkappelen die met leien en/of zink zijn bedekt;
-Ossenoogramen(kleine, ronde of ovalen ramen, vaak voorzien van ornamenten);
-Veelvuldige toepassing van natuursteenelementen;
-Specifieke metselverbanden en toepassingen
-Blinde gevelramen
-Toepassing natuurlijke materialen
-Unieke schoorsteenafwerkingen
-Toepassingen van gietijzer en stalen elementen
-Unieke bouwcombinaties tussen hoofd- en bijgebouw

 

Bezoek onze homepage voor nog meer informatie over Kempische huizen.